Identiteitsfraude: Een van de snelst groeiende vormen van criminaliteit
Identiteitsfraude stijgt, dit maakte het CMI (Centraal Meldpunt Identiteitsfraude) bekend.
Er is geen eenduidige verklaring voor de enorme stijging van identiteitsfraude, maar dat er een flinke stijging gaande is en er snel moet worden ingegrepen, is een feit. Wat zijn de cijfers? En wat doen we tegen identiteitsfraude?
Cijfers identiteitsfraude
De afgelopen jaren is identiteitsfraude flink gestegen. In 2017 zijn er 3000 meldingen binnengekomen bij het CMI. Twee jaar daarvoor waren dat er nog maar 800, meldt het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude. Ook in 2018 zijn er zo’n 3.300 meldingen ontvangen van identiteitsfraude, waarbij de verwachting is dat dit nog lang niet altijd gemeld wordt.
Een van de belangrijkste oorzaken van ID-fraude is dat mensen zich minder vaak persoonlijk identificeren. De handelingen die verricht worden op het internet spelen hierin een grote rol. Waar een identiteit vroeger letterlijk uit de broekzak gerold moest worden, of verloren, is een kopie tegenwoordig al genoeg voor criminelen.
Hoe plegen criminelen ID-fraude?
Criminelen verdiepen zich in de werkwijze van individuen en bedrijven om de identiteit vast te stellen. Op deze manier proberen zij informatie te verzamelen over de identiteit en deze informatie te misbruiken op allerlei manieren.
De informatie verzamelen is voor de criminelen vaak een koud kunstje. Door slecht beveiligde administraties te hacken, op internet te zoeken of gewoonweg documenten te stelen, komen zij gemakkelijk aan de identiteit van een ander persoon/bedrijf.
‘ID-fraude voorkomen is beter dan genezen’
Als bedrijf wil je niets met identiteitsfraude te maken hebben. En juist daarom is het van belang om dit te voorkomen, in plaats van later ervan moeten genezen. De gevolgen van ID-fraude zijn namelijk niet mals: het kost tijd, geld en kan imagoschade voor jouw bedrijf oplopen.
Het overkwam in 2017 een Noord-Hollandse ondernemer. Er is voor tienduizenden euro’s tegelijk aan onder andere laptops besteld vanuit zijn naam. Uiteindelijk is er voor anderhalf tot twee ton aan schade aangericht door een crimineel. Hierdoor kwam de ondernemer bijna in de positie om zijn huis te verkopen. Daarnaast is de ondernemer een deel van zijn opgebouwde betrouwbaarheid en goodwill kwijt bij klanten en leveranciers. Het internet onthoudt tenslotte alles.
Oplossingen tegen identiteitsfraude
Bewustwording van de risico’s die identiteitsfraude met zich mee brengt is erg belangrijk, zeker voor bedrijven. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei mogelijkheden om identiteitsfraude te voorkomen.
Datachecker biedt oplossingen voor het online identificeren van klanten, leveranciers en potentiële werknemers. Hiermee kunnen bedrijven voortaan identiteitsfraude voorkomen.
Wil je meer weten over de oplossingen van DataChecker? We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden die we voor jouw bedrijf kunnen bieden.