Illegale tewerkstellingen, hoe uit zich dat in de werkelijkheid?
Illegale tewerkstelling is een groot probleem in België. Het komt namelijk bij veel verschillende bedrijven en sectoren voor. Maar in tegenstelling tot wat je wellicht zou denken, is dit lang niet altijd met opzet. Zo kan het gebeuren dat je diensten afneemt van een onderaannemer die zijn zaken niet op orde blijkt te hebben, of dat je een persoon tewerkstelt die volgens jou de juiste papieren had, maar wat eigenlijk niet zo bleek te zijn.
Zo werd er begin dit jaar een grootschalige controle uitgevoerd op de werven van Proximus. De sociale inspectie trof hier meerdere illegaal tewerkgestelde personen aan. Proximus werkte met onderaannemers die zich niet allemaal aan de arbeidswetgeving hielden. Voor een partij als Proximus, die geen extra controle heeft toegepast op de tewerkstellingen, levert dit imagoschade op. En dat terwijl het niet de intentie was van Proximus om mensen illegaal tewerk te stellen.
Eind vorig jaar werden er door de sociale inspectie illegaal tewerkgestelde arbeiders van Filipijnse en Bengaalse afkomst aangetroffen op een bouwwerf van Borealis in Antwerpen. Borealis had voor deze werf werk uitbesteed aan onderaannemers. Het is vooralsnog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor deze illegale tewerkstelling, waarbij vermoedelijk ook slachtoffers van mensenhandel zijn betrokken.
Voor bedrijven als Proximus en Borealis is het dus van groot belang dat zij kunnen vertrouwen op onderaannemers. Alleen geven bovenstaande situaties aan dat je er niet altijd op kan vertrouwen dat onderaannemers geen personen illegaal tewerkstellen. De huidige boete voor een (ontdekte) foutieve tewerkstelling kost €24.000, en een nieuw decreet tegen illegale tewerkstelling gaat medio 2023 van kracht. Genoeg reden om dit tegen te gaan, dus. Maar hoe?
Als een opdrachtgever kan je eisen dat mensen die (indirect) komen werken, gescreend moeten zijn volgens dezelfde regels die de organisatie volgt. Doordat er van iedereen een goedgekeurd attest is, is de kans op illegale tewerkstelling een stuk kleiner.
Maar, dit kan best complex zijn natuurlijk. Hoe heeft jullie organisatie dit opgelost? Of moeten jullie dit nog oplossen? Wij denken uiteraard graag met je mee!
Bron: https://www.linkedin.com/pulse/illegale-tewerkstellingen-hoe-uit-zich-dat-de-tom-jansen