ID-verificatie op social media moet online pesterijen voorkomen
Afgelopen zondag werd de finale van het EK gespeeld in het Wembley Stadium, gelegen in Londen. Italië en Engeland speelden een spannende wedstrijd, die uiteindelijk beslist werd na penalty's. Italië ging er met de beker vandoor, mede door drie gemiste penalty's aan de kant van Engeland. De spelers die verantwoordelijk waren voor het missen van de strafschoppen hebben allemaal een migratieachtergrond. Via social media lieten een aantal Engelse supporters zich enorm gaan, in de vorm van kwetsende, racistische uitlatingen richting de drie voetballers.
Woorden kunnen veel pijn doen, zo ook bij de jongens die penalty's misten tijdens de EK-finale. Regelmatig worden mensen gekwetst door opmerkingen die, vaak anoniem, via sociale media geplaatst worden. De gevolgen van online pesten zijn vaak groter dan bij het 'gewone' pesten. Online kun je je moeilijker verdedigen. Bovendien is online pesten een publieke vernedering, aangezien iedereen de berichten kan lezen.
Controle door de social media platformen
Social media platformen zitten niet stil. Instagram blijft nieuwe opties ontwikkelen om online pesten tegen te gaan. Zo kun je op Instagram tot 25 (vervelende) reacties verwijderen. Daarnaast is het, via Instagram, makkelijker gemaakt om meerdere accounts te blokkeren en/of te beperken. Deze repressieve oplossingen zorgen ervoor dat pesterijen zo snel mogelijk verwijderd worden, maar veel gebruikers zien liever een preventieve oplossing: namelijk ID-verificatie.
Mark O'Hara (Global Sales Director bij DataChecker): Online discriminatie en het pesten via social media platformen is een groot probleem. Laten we dit probleem blijven benadrukken en gezamenlijk aan een oplossing werken! ID-verificatie als onderdeel van het openen van een social media account is een stap in de goede richting.
Gebruikers van social media platformen moeten verantwoordelijk zijn voor opmerkingen die ze online plaatsen. ID-verificatie verplichten bij het openen van bijvoorbeeld een Twitteraccount, zorgt ervoor dat gebruikers eenvoudig te traceren zijn. Dit maakt de pakkans natuurlijk groter, waardoor mensen beter gaan nadenken voordat ze een kwetsende/racistische reactie plaatsen onder een post van bijvoorbeeld Bukayo Saka (een van de drie voetballers die een penalty heeft gemist).